top of page
przesyłki DGR raffo courier service

Pakowanie i transport żywności

wymagania sanitarne dot. środków transportu żywności

Transport żywności, najlepsze praktyki w zakresie zapewnienia jakości.

Ochrona żywności podczas transportu jest wspólną odpowiedzialnością wymagającą działań wszystkich zainteresowanych stron, w tym przewoźników, klientów, dostawców i odbiorców.

Odpowiedzialność

Jakość żywności nie jest tylko kwestią gustu, ale kluczowym elementem zdrowia publicznego i zgodności z przepisami. Zapewniamy najlepsze praktyki, które mogą pomóc producentom, dystrybutorom, konsumentom i menadżerom łancucha dostaw utrzymać najwyższe standardy jakości żywności podczas transportu.

Posiadamy rozwiązania technologiczne, aby zoptymalizować kluczowy proces w łańcuchu dostaw żywności, próbek handlowych serwisem kurierskim RCS.

Wahania temperatury

Większość świeżych produktów spożywczych ma określone wymagania dotyczące temperatury. Brak stabilizacji może doprowadzić do zepsucia, skróconego okresu przydatności oraz wzrostu szkodliwych mikroorganizmów.

Pakowanie i zabezpieczenie temperatury
Sposób pakowania (w certyfikowane opakowania) i zabezpieczenie stałej wymaganej temperatury w transporcie żywności ma kluczowe znaczenie dla jej jakości. Nieodpowiednie pojemniki, narażenie na wahania temperatury mogą natomiast prowadzić do zanieczyszczenia, skrócenia okresu przydatności a także do zepsucia żywności.

Czas transportu żywności
Im dłużej żywność jest w tranzycie, tym większe prawdopodobieństwo pogorszenia jakości. Wydajna logistyka, szybkie dostawy są kluczowe dla jakości.

Normy temperatur w łancuchach chłodniczych
Podstawowe normy temperatur w łańcuchach chłodniczych to;

  • Głębokie zamrożenie „deep freeze”, zakres temperatury od –25°C do –30°C, dla produktów: owoce morza (krewetki), lody.

  • Mrożony „frozen”, zakres temperatury od –10°C do –20°C, dla produktów: mrożone mięso (wołowina, drób, wieprzowina), mrożone wyroby cukiernicze i piekarnicze.

  • Chill „chill”, zakres temperatury od 2°C do 4°C, dla produktów: owoce, warzywa, świeże mięso.

  • Farmaceutyczny „pharmaceutical”, zakres temperatury od 2°C do 8°C, dla produktów: szczepionki.

  • Banan „banana”, zakres temperatury od 12°C do 14°C, dla produktów: owoce tropikalne (pomarańcze, ananasy), warzywa (bulwy, np. ziemniaki).

pobierz_plik_PDF_Przepisy w sprawie wymagań sanitarnych dot. środków transportu żywności ...

Przepisy w sprawie wymagań sanitarnych dot. środków transportu żywności

RAFFO COURIER SERVICE zdając sobie sprawę jak trudnym zadaniem jest zorganizowanie przewozu tego typu przesyłek, oferuje swoim klientom pełne wsparcie logistyczne.

Image by Devin Rajaram
bottom of page