top of page
przesyłki DGR raffo courier service

Transport z kontrolowaną temperaturą

do czego jest i jakie są jego zakresy?

Do czego jest transport kontrolowany przez temperaturę?

Utrzymuje skład i jakość towarów wrażliwych na wahania temperatury. Na przykład transport żywności w kontrolowaną temperaturą jest niezbędny dla produktów świeżych i mrożonych lub dla poszczególnych rodzajów próbek medycznych, leków, kosmetyków czy produktów chemicznych.

Transport z kontrolowaną temperaturą: jakie są przepisy?

Przepisy dotyczące transportu kontrolowanego temperaturą obejmują kilka aspektów:

  • Jakie są wymagania dotyczące produktów, które potrzebują tego typu transportu

  • Jakie zastosować opakowanie pośrednie i zewnętrzne

  • Jak oznakować towar i opakowania pośrednie i zewnętrzne

  • Jaki środek transportu jest odpowiedni

  • Jak stosować praktyki higieniczne podczas czyszczenia pojazdów i opakowań transportowych

  • Jak przygotować opakowanie pośrednie i opakowanie zewnętrzne

  • Jak sprawdzić, czy cały proces jest zgodny.

Transport z kontrolowaną temperaturą: jakie są ogólne zakresy?

Istnieją 4 rodzaje transportu kontrolowanego temperaturą:

  • Zakres temperatury - Kriogeniczny: od -80°C do -180°C

  • Zakres temperatury - Mrożony : -20°C

  • Zakres temperatury - Chłodzony: od +2°C do +8°C

  • Zakres temperatury - Temperatura otoczenia: od +15°C do +25°C

Transport z kontrolowaną temperaturą: jakie są podstawowe zakresy?
Istnieje 5 rodzajów transportu żywności kontrolowanego temperaturą

  • Zakres temperatury - Głębokie zamrożenie „deep freeze”, zakres temperatury od –25°C do –30°C, dla produktów: owoce morza (krewetki), lody.

  • Zakres temperatury - Mrożony „frozen”, zakres temperatury od –10°C do –20°C, dla produktów: mrożone mięso (wołowina, drób, wieprzowina), mrożone wyroby cukiernicze i piekarnicze.

  • Zakres temperatury - Chill „chill”, zakres temperatury od 2°C do 4°C, dla produktów: owoce, warzywa, świeże mięso.

  • Zakres temperatury - Zakres temperatury - Farmaceutyczny „pharmaceutical”, zakres temperatury od 2°C do 8°C, dla produktów: szczepionki.

  • Banan „banana”, zakres temperatury od 12°C do 14°C, dla produktów: owoce tropikalne (pomarańcze, ananasy), warzywa (bulwy, np. ziemniaki).

Transport z kontrolowaną temperaturą: jakie są specjalistyczne zakresy?

Istnieje 5 rodzajów transportu medycznego i farmaceutycznego kontrolowanego temperaturą

  • Zakres temperatury - Chłodzone (+2°C do +8°C)

  • Zakres temperatury - Kontrolowana temperatura pokojowa (+15°C do +25°C)

  • Zakres temperatury - Mrożone (-25°C do -15°C)

  • Zakres temperatury - Suchy lód (-90°C do -50°C)

  • Zakres temperatury - Kriogeniczny LN2 (-200°C do -150°C)

Dlaczego ważne jest poleganie na firmach specjalizujących się w transporcie kontrolowanym temperaturą

Firmy specjalizujące się w transporcie kontrolowanym temperaturą jak RCS RAFFO COURIER SERVICE to;

  • Aktualne certyfikaty

  • Posiadanie zespołu operacji logistycznych o wysokiej dokładności

  • Szkolenia personelu

  • Odpowiednia flota pojazdów

  • Zastosowanie certyfikowanych opakowań i rejestratorów danych

  • Świadomość zagrożeń w transporcie ADR - DGR

  • Bezpieczeństwo wspólne.

RAFFO COURIER SERVICE zdając sobie sprawę jak trudnym zadaniem jest zorganizowanie przewozu tego typu przesyłek, oferuje swoim klientom pełne wsparcie logistyczne dla;

ekologia w RCS.jpg
bottom of page