top of page
接触
ご質問やご相談にお答えします
お問い合わせを送信すると、以下に関する情報を受け取るための電子連絡 (電子メール) および電話連絡 (MMS、SMS を含む) に同意したものとみなされます。問い合わせに応じて、提供されるサービス、オファー、プロモーションの機会について。
FAQ
-
Jaką funkcję pełni suchy lód w łańcuchu chłodniczym?Suchy lód zapewnia długotrwałe i stałe chłodzenie w całym łańcuchu chłodniczym. Suchy lód to nazwa dwutlenku węgla (CO2) w stanie stałym. Nazywa się go suchym lodem, ponieważ nie topi się tak jak lód wodny tylko sublimuje. Temperatura suchego lodu jest bardzo niska (sublimuje w temperaturze -78,5°C) i choć wyglądem przypomina zwykły lód, to po wyparowaniu, nie pozostawia wody ani żadnych osadów. Suchy lód jest powszechnie wykorzystywany przez RAFFO COURIER SERVICE jako środek chłodzący, idealny do przedłużania trwałości produktów wrażliwych na temperaturę. Ma zastosowanie w cateringu, transporcie chłodniczym, czyszczeniu kriogenicznym, czy w przemyśle farmaceutycznym.
-
Jakie są stosowane metody chłodzenia w serwisie RCS?W serwisie RAFFO COURIER SERVICE, stosowane są odpowiednie urządzenia i sposoby, które zapewniają odpowiednie warunki termiczne. W zakresie systemów pakowania termicznego (opakowania z zabezpieczeniem temperaturowym) wyróżnia się metody chłodzenia pasywnego, natomiast w zakresie urządzeń chłodniczych (samochody typu chłodnie-mroźnie) wyróżnia się metody chłodzenia aktywnego.
-
Jakie są zalety stosowania systemów pasywnych?Zaletą stosowania systemów pasywnych, jest stworzenie odpowiedniego środowiska dzięki stosowaniu specjalnych materiałów izolacyjnych. Są one stosowane jako element wewnętrzny opakowań, który utrzymuje określoną temperaturę wyrobów. Temperatura produktu musi być stale kontrolowana. Jest to metoda odpowiednia zarówno dla pojedynczych, jak i zbiorowych opakowań (np. palety). Systemy pasywne to najtańsza technologia do utrzymania określonej temperatury w trakcie transportu, zwłaszcza transportu na duże odległości. Systemy pasywne występują w dwóch klasach opakowań, jednorazowego przeznaczenia oraz wielokrotnego przeznaczenia.
-
Jakie są zalety stosowania aktywnej metody chłodzenia?Zaletą aktywnej metody jest to, że całość procesu może być bezpośrednio kontrolowana, a stosowanie tych narzędzi umożliwia osiągnięcie założonych temperatur. Aktywne chłodzenie proponowane jest dla transportu przy przewozie dużej ilości towarów.
-
Jak wycenić przesyłkę niewymagającą ściśle określonej temperatury?Zadzwoń do nas: +48 22 643 1071 Napisz do nas: rcs@rcs.com.pl lub poproś o wycenę: https://www.rcs.com.pl/bez-zabezpieczenia-temperaturowego
-
Jak wycenić przesyłkę wymagającą ściśle określonej temperatury?Zadzwoń do nas: +48 22 643 1071 Napisz do nas: rcs@rcs.com.pl lub poproś o wycenę: https://www.rcs.com.pl/z-zabezpieczeniem-temperaturowym
-
Jakie są podstawowe normy temperatur w łańcuchach chłodniczych?Podstawowe normy temperatur w łańcuchach chłodniczych to; Głębokie zamrożenie „deep freeze”, zakres temperatury od –25°C do –30°C, dla produktów: owoce morza (krewetki), lody. Mrożony „frozen”, zakres temperatury od –10°C do –20°C, dla produktów: mrożone mięso (wołowina, drób, wieprzowina), mrożone wyroby cukiernicze i piekarnicze. Chill „chill”, zakres temperatury od 2°C do 4°C, dla produktów: owoce, warzywa, świeże mięso. Farmaceutyczny „pharmaceutical”, zakres temperatury od 2°C do 8°C, dla produktów: szczepionki. Banan „banana”, zakres temperatury od 12°C do 14°C, dla produktów: owoce tropikalne (pomarańcze, ananasy), warzywa (bulwy, np. ziemniaki).
bottom of page