Transport z kontrolowaną temperaturą
do czego jest i jakie są jego zakresy?
Do czego jest transport kontrolowany przez temperaturę?
Utrzymuje skład i jakość towarów wrażliwych na wahania temperatury. Na przykład transport żywności w kontrolowaną temperaturą jest niezbędny dla produktów świeżych i mrożonych lub dla poszczególnych rodzajów próbek medycznych, leków, kosmetyków czy produktów chemicznych.
Transport z kontrolowaną temperaturą: jakie są przepisy?
Przepisy dotyczące transportu kontrolowanego temperaturą obejmują kilka aspektów:
-
Jakie są wymagania dotyczące produktów, które potrzebują tego typu transportu
-
Jakie zastosować opakowanie pośrednie i zewnętrzne
-
Jak oznakować towar i opakowania pośrednie i zewnętrzne
-
Jaki środek transportu jest odpowiedni
-
Jak stosować praktyki higieniczne podczas czyszczenia pojazdów i opakowań transportowych
-
Jak przygotować opakowanie pośrednie i opakowanie zewnętrzne
-
Jak sprawdzić, czy cały proces jest zgodny.
Transport z kontrolowaną temperaturą: jakie są ogólne zakresy?
Istnieją 4 rodzaje transportu kontrolowanego temperaturą:
-
Zakres temperatury - Kriogeniczny: od -80°C do -180°C
-
Zakres temperatury - Mrożony : -20°C
-
Zakres temperatury - Chłodzony: od +2°C do +8°C
-
Zakres temperatury - Temperatura otoczenia: od +15°C do +25°C
Transport z kontrolowaną temperaturą: jakie są podstawowe zakresy?
Istnieje 5 rodzajów transportu żywności kontrolowanego temperaturą
-
Zakres temperatury - Głębokie zamrożenie „deep freeze”, zakres temperatury od –25°C do –30°C, dla produktów: owoce morza (krewetki), lody.
-
Zakres temperatury - Mrożony „frozen”, zakres temperatury od –10°C do –20°C, dla produktów: mrożone mięso (wołowina, drób, wieprzowina), mrożone wyroby cukiernicze i piekarnicze.
-
Zakres temperatury - Chill „chill”, zakres temperatury od 2°C do 4°C, dla produktów: owoce, warzywa, świeże mięso.
-
Zakres temperatury - Zakres temperatury - Farmaceutyczny „pharmaceutical”, zakres temperatury od 2°C do 8°C, dla produktów: szczepionki.
-
Banan „banana”, zakres temperatury od 12°C do 14°C, dla produktów: owoce tropikalne (pomarańcze, ananasy), warzywa (bulwy, np. ziemniaki).
Transport z kontrolowaną temperaturą: jakie są specjalistyczne zakresy?
Istnieje 5 rodzajów transportu medycznego i farmaceutycznego kontrolowanego temperaturą
-
Zakres temperatury - Chłodzone (+2°C do +8°C)
-
Zakres temperatury - Kontrolowana temperatura pokojowa (+15°C do +25°C)
-
Zakres temperatury - Mrożone (-25°C do -15°C)
-
Zakres temperatury - Suchy lód (-90°C do -50°C)
-
Zakres temperatury - Kriogeniczny LN2 (-200°C do -150°C)
Dlaczego ważne jest poleganie na firmach specjalizujących się w transporcie kontrolowanym temperaturą
Firmy specjalizujące się w transporcie kontrolowanym temperaturą jak RCS RAFFO COURIER SERVICE to;
-
Aktualne certyfikaty
-
Posiadanie zespołu operacji logistycznych o wysokiej dokładności
-
Szkolenia personelu
-
Odpowiednia flota pojazdów
-
Zastosowanie certyfikowanych opakowań i rejestratorów danych
-
Świadomość zagrożeń w transporcie ADR - DGR
-
Bezpieczeństwo wspólne.
RAFFO COURIER SERVICE zdając sobie sprawę jak trudnym zadaniem jest zorganizowanie przewozu tego typu przesyłek, oferuje swoim klientom pełne wsparcie logistyczne dla;