Suchy lód zapewnia długotrwałe i stałe chłodzenie w całym łańcuchu chłodniczym.
Suchy lód to nazwa dwutlenku węgla (CO2) w stanie stałym. Nazywa się go suchym lodem, ponieważ nie topi się tak jak lód wodny tylko sublimuje. Temperatura suchego lodu jest bardzo niska (sublimuje w temperaturze -78,5°C) i choć wyglądem przypomina zwykły lód, to po wyparowaniu, nie pozostawia wody ani żadnych osadów. Suchy lód jest powszechnie wykorzystywany przez RAFFO COURIER SERVICE jako środek chłodzący, idealny do przedłużania trwałości produktów wrażliwych na temperaturę. Ma zastosowanie w cateringu, transporcie chłodniczym, czyszczeniu kriogenicznym, czy w przemyśle farmaceutycznym.
Właściwości suchego lodu;
produkt naturalny
przyjazny dla środowiska
sublimacja w gaz bez pozostałości
brak kosztów inwestycyjnych
brak kosztów związanych z energią elektryczną
temperatura suchego lodu -78,5 °C
bezzapachowy
dwukrotnie wyższa efektywność chłodzenia w porównaniu do lodu wodnego
gęstość właściwa: 1,56 kg/dm3 – cięższy, niż powietrze, opada na podłoże
obojętny smak
niepalny
nietoksyczny
Comments