Transport lodów, jaki realizuje firma OCS w województwie mazowieckim jak również na terenie całego kraju to szybkość działania. Realizujemy również transport dedykowany lodów na terenie Unii Europejskiej Posiadając samochody o ładowności od 950 kg do nawet pełno paletowych zapewniamy stały i szybki transport lodów do sklepów, magazynów, hurtowni jak również do składów centr dystrybucyjnych. Transport drogowy lodów odbywa się w kontrolowanej temperaturze – 18 °C. Realizujemy transport paletowy lodów lub luzem w powierzonych opakowaniach tekturowych lub własnych. Tak samo jak w przypadku transportu mrożonek zapewniamy specjalistyczne opakowania do transportu lodów o ładowności do 350 kilogramów lub odpowiednie kontenery. Dobór opakowań zależy od długości trasy, ponieważ lody nie mogą być poddawane nagłym zmianom temperatury. Jest to bardzo ważne w okresie letnim, kiedy konsumpcja lodów wzrasta. Rozmrożenie i późniejsze zamrożenie oraz zbyt niska temperatura lodów podczas transportu może doprowadzić do zatrucia pokarmowego. Ważne również jest by lodów nie przemrozić, czyli przetrzymywać je poniżej – 18 °C, ponieważ wówczas robią się zbyt twarde i tracą walory smakowe stąd ważne jest by była ciągła kontrola temperatury w logistyce zimnego łańcucha dostaw. Nad kontrolą temperatury podczas transportu drogowego czuwają rejestratory temperatury, które są umieszczone w newralgicznych punktach przestrzeni załadunkowej jak również ładunkowej.
Transport dedykowany lodów
W sezonie wiosenno letnim transport lodów odbywa się najczęściej poprzez transport dedykowany. Jest to usługa transportu drogowego, którą prowadzimy od wielu lat i sprawdza się w szybkich i bezpiecznych dostawach nie tylko lodów. Transport dedykowany lodów jest realizowany samochodem typu chłodnia, dzięki czemu gwarantujemy utrzymanie kontrolowanej temperatury – 18 °C na całym etapie transportu. Transport dedykowany odbywać się może na paletach lub w opakowaniach zbiorczych typu styrobox. Transport dedykowany oznacza, że do realizacji usługi jest wyznaczony jeden samochód, którego zadaniem jest odbiór lodów z miejsca załadunku i dostarczenie ładunku w wyznaczonym czasie. Najczęściej wybierany jest transport dedykowany, ponieważ każdy miedzy przeładunek powoduje zmianę temperatury i zewnętrzne warstwy lodów potrafią się rozmrozić. Po ponownym zamrożeniu w chłodni wierzchnia warstwa lodów jest twardsza, co wpływa bardzo niekorzystnie na smak oraz termin przydatności do spożycia.
Spożycie lodów w Polsce
Największe spożycie lodów w Polsce ma charakter sezonowy. Najwięcej lodów sprzedaje się w sezonie wiosenno letnim lecz ogólna dostępność lodów poza sezonem wpływa na ich większą sprzedaż niż w latach poprzednich. Obecnie rynek lodów w Polsce jest bardzo szybko zaspokajany poprzez transport drogowy, który dociera do najdalszych zakątków naszego kraju. Atutem transportu drogowego jest możliwość zaistnienia kolejnych producentów lodów z innych krajów, którzy nie byli do tej pory znani na Polskim rynku a dzięki zimnemu łańcuchowi logistycznemu mogą inni zaistnieć a My Polacy możemy rozkoszować się nowymi smakami. Lody są rozwożone transportem drogowym do niemal każdego miejsca a w sezonie letnim można je nabyć nawet w kiosku oraz małych sklepikach rodzinnych. Na rynku krajowym obecne są nie tylko światowe marki, ale również rodzime firmy, które doskonale sobie radzą z konkurencją. Krajowe firmy walczą z konkurencją poprzez doskonałą jakość lodów oraz oferując tradycyjne smakami. Wszyscy jeszcze pamiętamy tradycyjne „lody Bambino” na patyku lub w papierku zawinięte jak kostka masła, które w sezonie letnim są poszukiwane przez konsumentów.
Korzystając z Narodowego Archiwum Cyfrowego możemy zobaczyć na zdjęciach jak dawniej prowadzono sprzedaż lodów. Być może niektórym z was zakręci się łezka w oku.
Transport lodów w suchym lodzie
Transport lodów odbywa się samochodami typu chłodnia w temperaturze -18°C lecz czasami na krótkich dystansach realizujemy transport w suchym lodzie. Transport w suchym lodzie odbywać się może do 12 godzin opakowaniach styrobox o ładowności od 315 do 350 litrów. Suchy lód posiada temperaturę -78 °C, dlatego nadaje się doskonale jako chłodziwo do opakowań z lodami. Suchy lód składa się z prasowego dwutlenku węgla. Pod wpływem ciepła sublimuje otaczając zimnym dwutlenkiem żywność, mrożonki, itp. które potrzebują do transportu niskich temperatur.
Charakterystyka opakowania do transportu styrobox
Opakowania są lekkie, czyste, higieniczne a co najważniejsze bardzo tanie. Mają doskonałe właściwości izolacyjne oraz regulują wilgotność. Są odporne na zmiany temperatury, wstrząsy, wilgoć i wodę. Zabezpieczają produkt przed naciskiem, działaniem światła, utratą zapachu i wysychaniem. W połączeniu z chłodziwem takim jak suchy lód stanowią doskonałe opakowanie do transportu różnego rodzaju produktów żywnościowych. Opakowania styrobox produkowane są również z surowców o podwyższonych właściwościach termicznych lub obniżonej chłonności wody. Opakowania Styrobox, posiadają Świadectwo Jakości Zdrowotnej (Certificate of Health Quality), dopuszczające do transportu w tych opakowaniach żywności, suplementów dietetycznych i produktów leczniczych w opakowaniach własnych oraz lodów.
Specyfikacja opakowania, jakimi dysponuje firma OCS:
Wymiary zewnętrzne opakowania styrobox: 1200 x 800 x 590 mm
Wymiary wewnętrzne opakowania styrobox: 1060 x 660 x 450 mm
Grubość ścianki: 70 mm
Pojemność 315 do 350 L
Przechowywanie lodów
Gdy po zjedzeniu lodów pojawi się wysoka gorączka, biegunka, bóle brzucha lub wymioty może to być oznaką, że lody były źle transportowane i przechowywane. W wyższej temperaturze przechowywania rozmnażają się bakterie, które mogą być przyczyną zatrucia pokarmowego. Salmonella lub listeria rozwija się wówczas, gdy temperatura lodów jest zbyt wysoka a pożywką dla bakterii są lody. Należny pamiętać, aby w domu przechowywać lody w temperaturze -18 °C i nie dłużej jak trzy miesiące. Kupując lody należy sprawdzić, czy nie są one rozmrożone oraz czy ich powierzchnia nie wskazuje na to, że zostały poddane zbyt wysokiej temperaturze i ponownie zamrożone. Oczywistym jest również, aby zwracać uwagę na datę ważności do spożycia. Przechowywanie lodów w domu to następne wyzwanie. Należy lody umieścić w jego środkowej części zamarzalnia. W przypadku wyciągnięcia pojemnika w celu nabrania mniejszej porcji lodów należy się postarać, aby szybko pojemnik z lodami umieścić ponownie w zamrażalniku.
Uwaga: niska temperatura przechowywania lodów w zamrażalce powoduje jedynie ograniczenie wzrostu drobnoustrojów w lodach. Niska temperatura przechowywania ich nie eliminuje!