Nasze Polskie mrożone warzywa i owoce są znane na całym świecie. Doceniane są nie tylko za ich cenę, ale przede wszystkim za to, że posiadają w sobie mało pestycydów i innych środków ochrony roślin. Szybkie kriogeniczne zamrażanie warzyw pozwala również zachować wartości odżywcze brokuł oraz innych bardzo smacznych warzyw. Sektor mrożonych warzyw to silna gałąź polskiej branży rolno-spożywczej dlatego eksport naszych smacznych warzyw zwiększa się z roku na rok. Polska zajmuje drugie miejsce w eksporcie mrożonych warzyw a w Europie oraz czwarte miejsce jako producent brokuł. Jest to bardzo pocieszające. Transport świeżych brokuł odbywa się w temperaturze 0 do 1 °C. Świeżym brokułom należy również zapewnić wilgotność na poziomie od 95 do 100%. Jak widać z powyższego, nie jest to takie proste jakby się mogło wydawać. Zbyt niska wilgotność lub za wysoka temperatura może spowodować, że brokuły będą wysychały i traciły swoje wartości odżywcze. Już w trakcie sezonu spora część brokuł jest mrożona. Część z nich trafia do konsumentów w innych państwach, a część zostaje u nas, abyśmy mogli zimą cieszyć się smakiem doskonałych brokuł.

Transport brokuł

Zamrożone brokuły są przechowywane w temperaturze -21 °C. Aby zachować wartości odżywcze brokuł, taka temperatura musi być zachowana również w trakcie transportu. Utrzymanie tak niskiej temperatury podczas transportu brokuł nie stanowi żadnego problemu, jeżeli jest to transport drogowy. Odpowiednie samochody z agregatem chłodniczym bez problemu utrzymują taką temperaturę przez długi czas. Problem pojawia się wówczas gdy w grę wchodzi transport lotniczy brokuł. Niesamowity wzrost eksportu mrożonek do takich krajów jak USA, Kanada, Chiny oraz do krajów Arabskich spowodował, że coraz częściej mrożonki transportowane są drogą napowietrzną. W przypadku transportu nawodnego odbiorca musiałby czekać miesiąc na dostawę mrożonych warzyw. W obecnych czasach liczy się szybkość dlatego i w naszym kraju rozbudowywane są porty lotnicze, które muszą sprostać coraz większemu przepływowi towarów. Aby zapewnić odpowiednie warunki dla mrożonych brokuł, transport lotniczy odbywa się z zastosowaniem suchego lodu. Suchy lód jest doskonałym chłodziwem, który posiada temperaturę -78,5°C. Jest to doskonałe chłodziwo, niemniej jednak suchy lód jest komponentem niebezpiecznym. Niektórzy przewoźnicy nie chcą zabierać na pokład przesyłek z suchym lodem, ponieważ w wyniku sublimacji powstaje bardzo dużo dwutlenku węgla. Suchy lód wykonany jest z zestalonego dwutlenku węgla, dlatego nie rozpuszcza się i zamienia się w wodę tak jak lód, a przekształca się ponownie w gaz. Dwutlenek węgla, z którego został wykonany w skomplikowanym procesie produkcyjnym. Wydobywający się z pękniętego opakowania dwutlenek węgla może stanowić zagrożenie dla załogi. Zbyt intensywna sublimacja suchego lodu może doprowadzić do tego, że opakowanie wybuchnie poprzez wzrost ciśnienia wewnątrz. Aby uniknąć takich sytuacji transport lotniczy brokuł, musi być realizowany w odpowiednich opakowaniach.

Opakowania do transportu brokuł w suchym lodzie

Firma OCS zapewnia odpowiednie opakowania do transportu w suchym lodzie każdego produktu w tym i mrożonek. Zarówno do transportu drogowego, jak i napowietrznego. Do transportu mrożonek używane są opakowania styropianowe o grubych ściankach. Muszą być, być one na tyle wytrzymałe, aby można było je układać jedno na drugie i umieszczać na palecie. Opakowania do transportu w suchym lodzie muszą się wykazywać odpowiednią wytrzymałością, ponieważ oprócz mrożonych brokuł w opakowaniu będzie również zasypana spora ilość granulatu. Opakowania styropianowe muszą być również odporne na uszkodzenia mechaniczne, aby zapewnić odpowiednie bezpieczeństwo podczas załadunku i wyładunku. W opakowaniach musi się znajdować odpowiednia ilość suchego lodu, aby wystarczyło go nie tylko podczas przelotu, ale również na całej trasie do miejsca docelowego. Niektóre firmy transportowe wykorzystują do transportu mrożonek bloki suchego lodu, niemniej jednak największą popularnością cieszy się granulat suchego lodu fi 16 mm. Granulat suchego lodu można zasypać warstwowo, co zwiększa bezpieczeństwo zachowania odpowiedniej temperatury. Nieodpowiednia ilość chłodziwa lub pękniecie opakowania, może doprowadzić do tego, że w trakcie transportu dojdzie do rozmrożenia mrożonek, które nie będą się już nadawały do konsumpcji. Firma OCS mając dwudziestoletnie doświadczenie w transporcie lotniczym, może zagwarantować transport mrożonek, który będzie przebiegał bez problemów. Odpowiednio przeszkolona załoga nie tylko gwarantuje szybką odprawę celną, ale również czuwa nad całym procesem dostaw.