transport-w-kontenerach-suchego-lodu-do-firmTransport suchego lodu w kontenerach to codzienne uzupełnianie zamrożonego dwutlenku węgla dla firm, które potrzebują go do produkcji, ale nie tylko. Są firmy usługowe, które potrzebują suchego lodu codziennie do czyszczenia lub innych usług. Codzienna sublimacja suchego lodu powoduje, że w miarę upływu czasu ubywa go, dlatego dostarczamy do firm suchy lud niemal codziennie.

Transport suchego lodu w kontenerach

Obecnie, przy wzmożonym ruchu przedświątecznym suchy lód potrzebny jest również w sklepach, ponieważ otwieranie dziesiątki razy witryn chłodniczych, lodówek z mrożonkami i innymi powoduje, że agregaty nie nadążają schłodzić przechowywany towar, który jest potrzebny na święta. Dosypanie szufelką suchego lodu do lodówki pozwala na to, aby szybko obniżyć temperaturę a tym samym utrzymać świeżość niektórych produktów. To samo jest z rybami, które z pewnością będą towarzyszyć nam na każdym wigilijnym stole. Nasi kurierzy wyjeżdżają codziennie dostarczając suchy lód do firm zarówno w mniejszych paczkach 30 lub 20 kilogramów oraz w kontenerach, które są widoczne na zdjęciach. Ruch jest obustronny, ponieważ zabieramy kontener z suchym lodem od firmy Dry Ice Zone która prowadzi sprzedaż suchego lodu, zawozimy na miejsce i wymieniamy na pusty, który zostanie uzupełniony zamrożonym dwutlenkiem węgla. Transport w kontenerach suchego lodu pozwala na szybką wymianę i uzupełnienie zamrożonego dwutlenku węgla. Należy przypomnieć, czym jest suchy lód.

Co to jest suchy lód

Suchy lód powstaje z dwutlenku węgla, który posiada temperaturę -79° Celsjusza. W warunkach naturalnych dwutlenek węgla w naszym środowisku w postaci gazowej. Jest nietrujący i bezwonny niemniej jednak zbyt duża jego zawartość w pomieszczeniu może wywoływać zawroty głowy doprowadzając również do uduszenia. Powszechnie można go spotkać w napojach gazowanych lub w opakowaniach niektórych produktów spożywczych, który jest używany do przedłużenia ich świeżości. Stosowany jest również w przemyśle spożywczym: do chłodzenia żywności lub jego transportu. W przemyśle przetwórczym a nawet odlewniczym.

Produkcja suchego lodu jest procesem dość skomplikowanym i w naszym kraju znajduje się zaledwie parę firm, które go produkują.  Poprzez sprężanie i rozprężanie dwutlenku węgla zimny gaz jest zamieniany w śnieg, który jest prasowany w bloki lub do postaci granulatu.  Suchy lód w temperaturze pokojowej ulega sublimacji. Oznacza to, że z formy stałej przechodzi ponownie w gazową postać dwutlenku węgla. Nie tylko temperatura pokojowa doprowadza suchy lód do sublimacji. Każda temperatura wyższa od -79° Celsjusza wywołuje sublimacje niemniej jest ona większa lub mniejsza w zależności od temperatury otoczenia. suchy lódCodzienny transport suchego lodu do firm jest po to, aby uzupełnić również jego straty wynikające z sublimacji.

Dwutlenek węgla jest ok. 1,5 krotnie cięższy od powietrza. Opada na dół i stopniowo wypiera powietrze. Należy na to zwrócić szczególną uwagę w przypadku pracy z suchym lodem w pomieszczeniach zamkniętych. Nawet w momencie otwarcia kontenera z suchym lodem należy się odsunąć na bok, aby się nim nie zachłysnąć.  Kontener na suchy lód składa się z warstw materiału izolującego dlatego sublimacja przebiega wolniej ale zawsze następuje.