Transport świeżego drobiuTransport specjalistyczny, jaki oferujemy nie jest dedykowany jedynie dla branży medycznej lub farmaceutycznej. Wykonujemy również taki transport dla branży spożywczej w tym mięsnej, przetwórstwa itp. Od poniedziałku przyjmujemy na magazyn opakowania, w których jeszcze w tym tygodniu tusze drobiowe będą przetransportowane poza granice naszego kraju. Transport świeżych tusz drobiu wymaga zachowania szczególnych warunków.

Transport tusz drobiowych

transport drobiuNależy pamiętać podczas transportu nie wolno przewozić tusz drobiowych w pojemnikach w których przewożone były inne produkty mięsne. Wiedząc o tym od poniedziałku odbieramy zamówione opakowania typu styrobox, które spełniają dwa podstawowe warunki. Po pierwsze są tanie oraz długo utrzymują odpowiednią temperaturę. Wykonując transport dla firm największym problemem są zawsze opakowania, które muszą spełniać odpowiednie warunki. Nie mogą one być za drogie, aby transport był opłacalny. W przypadku tusz drobiowych dopuszczalny jest transport w opakowaniach kartonowych (bezzapachowych) niemniej jednak najczęściej taki transport odbywa się w samochodach chłodniach w stanie głębokiego zamrożenia. Oczywiście nie można mieszać takiego transportu z żadnym innym.

transport tusz drobiowychInne zalecenia dotyczące transportu tusz drobiowych:
W jednym opakowaniu do transportu powinny znajdować się tusze tej samej klasy wagowej i jakościowej

Ułożenie tuszy drobiowych powinno być płaskie i najlepiej grzbietem na dół pudełka

Maksymalna temperatura przewozu świeżych tusz drobiowych to 4 stopnie C. Świerzych, ponieważ transport, jaki najczęściej wykonujemy polega na tym, aby tusz drobiowych nie zamrażać. Chodzi o to, aby w stanie świeżym drób trafił do zleceniodawcy lub na sklepowe półki.

Świeży drób można również przewozić specjalnymi samochodami typu chłodnia lub izotermą. dróbTransport świeżego mięsa musi spełniać najwyższe normy (szczególnie w okresie letnim) ponieważ nie można dopuścić do tego aby podczas transportu został zapoczątkowany proces rozkładu i namnażania się bakterii. Równie często wykonujemy transport tusz drobiowych w suchym lodzie bez zamrażania produktu. Chodzi o to, aby wypełnić zimnym dwutlenkiem ładownię lub kontener, w którym drób jest przewożony. Odcinając dopływ tlenu do tusz drobiowych lub innego mięsa wydłuża się ich świeżość i przydatność do spożycia. To tle jest głównym winowajcą namarzania się bakterii, dlatego suchy lód tak często jest wykorzystywany w transporcie specjalistycznym