Trasa Warszawa München jest nam dobrze znana. Monachium odwiedzamy systematycznie, parę razy w miesiącu. Dość często wykonujemy transport w kontrolowanej temperaturze z Warszawy do Frankfurtu nad Menem. Pozostawiwszy we Frankfurcie nad Menem część przesyłek jedziemy następnie do Stuttgardu a później do München. Oczywiste jest, że w taką trasę wyrusza dwóch kierowców, ponieważ aby dojechać do celu, należy pokonać 1075,7 km trasą A4. Szacowany czas podróży wynosi 10 godzin. Ze względu na pojawiające się utrudnienia na trasie (roboty drogowe itp.) przejazd może trwać nieco dłużej.

Transport w suchym lodzie

Od czasu do czasu otrzymujemy zlecenie transportu próbek lub gotowych produktów do badań. Tego typu transport wykonywany jest w ściśle określonej temperaturze lub w stanie zamrożonym. Ze względu na to, że transport próbek do laboratorium musi być wykonany w ściśle określonym czasie tego typu zadanie wykonywane jest przez doświadczonych pracowników firmy OCS oraz mobilnym, szybkim autem. W omawianym przypadku otrzymaliśmy zlecenie transportu pieczywa do badań jakościowych. Wybrane losowo partie chleba zostały zebrane wprost z taśmy produkcyjnej. Następnie zostały umieszczone w odpowiednich opakowaniach i zamrożone do temperatury suchego lodu wynoszącej -78,5°C. Zamrożone w ten sposób próbki chleba do badań jakościowych muszą być umieszczone w osobnych opakowaniach z odpowiednią adnotacją.

Transport mrożonego chleba do późniejszego wypieku jest codziennością. Mimo pandemii dostawy chleba są regularne zarówno w jedną, jak i drugą stronę. Kupując świeży chleb lub bułki w sieciach handlowych bardzo często ciasto jest dostarczane na miejsce w stanie zamrożonym poniżej -70°C. Dopiero na miejscu ciasto jest powoli rozmrażane i przygotowywane do wypieku. Ale nie tylko sieci handlowe korzystają z pieczywa mrożonego. Coraz więcej naszych rodzimych piekarni eksportuje pieczywo w stanie głębokiego zamrożenia, zdobywając w ten sposób rynek międzynarodowy. Obecnie konsument w sieciach handlowych może kupić chleb pochodzący z Polski, Austrii czy też Norwegii. Coraz więcej konsumentów zainteresowanych jest naszym rodzimym chlebem posiadającym niepowtarzalne walory smakowe i odżywcze. Zanim jednak pojawi się w sprzedaży nasz chleb, musi przejść badania jakościowe, ponieważ obecny konsument jest bardzo wybredny. Próbki chleba, bułek i innego pieczywa w tym i ciast dostarczane są do laboratoriów, w którym metody badawcze umożliwiają ocenę organoleptyczną i fizykochemiczną. Badanie tego typu stanowią podstawę do oceny wszystkich rodzajów pieczywa pszennego, żytniego, mieszanego, wyborowego oraz półcukiernicznego. Po wykonaniu odpowiednich badań laboratoryjnych ciasto jest dopuszczone do wypieku w danym kraju lub też nie.

Opakowania do transportu próbek w stanie zamrożonym

Firma OCS od lata korzysta ze sprawdzonych opakowań firmy Intelsius, w których przewożony jest towar w stanie głębokiego zamrożenia. Temperatura transportu próbek do badań waha się pomiędzy -70°C do -80°C. Opakowania z serii BioTherm lub Pharma Therm doskonale sprawdzają się w tego typu przesyłkach. Dodatkowo spełniają wymogi i regulacje IATA, dzięki czemu można je wykorzystać do transportu lotniczego. W opakowaniach tego typu mogą być transportowane:

      • Niezainfekowane Próbki (Uninfectious Samples)
      • Zainfekowane Próbki (Infectious Samples)
      • Próbki Diagnostyczne (Diagnostic Samples)
      • Próbki do badań jakościowych (Samples for qualitative research)

Transport w stanie zamrożonym w zależności od modelu opakowania BioTherm może być realizowany do 96 godzin. W opakowaniu Pharma Therm nawet do 120 godzin. Opakowania tego typu posiadają certyfikat DGR 6.2. Opakowania specjalistyczne są walidowane i regularnie testowane przez firmę Intelsius, dzięki czemu są one doskonale znane przez przewoźników na całym świecie. Niezawodność oraz dostępność różnych pojemności powoduje, że tego typu opakowania są na stałym wyposażeniu firm zajmujących się transportem specjalistycznym w wymiarze międzynarodowym.